IBOR Toets Zeeheldenbuurt

Het buurtcomite Zeeheldenbuurt gaat onder begeleiding van Berry Kok van de gemeente Ede eind april 2007 de zogenaamde IBOR-toest uitvoeren. De toets staat gepland voor zaterdag 21 april van 10.00u tot 12.00u en op woensdagavond 25 april van 19.00-21.00u. Deelnemers zijn van harte welkom.

De IBOR-toets is een methode om een oordeel te vormen over de kwaliteit van het onderhouden van de openbare ruimte. Vanwege de zorgen die bewoners hebben geuit over het onderhoud wil het buurtcomite deze toets samen met de gemeente Ede organiseren. Hiervoor zijn vrijwilligers nodig die een paar uur van hun tijd beschikbaar willen stellen om mee te helpen de toets in de komende periode uit te voeren.

Een van de punten die duidelijk uit de buurtenquete van de Zeeheldenbuurt naar voren is gekomen, zijn de zorgen rond het onderhoud van de openbare ruimte. Om meer duidelijkheid te krijgen over het huidige niveau van het onderhoud gaat het Buurtcomite Zeeheldenbuurt samen met de afdeling beheer van de Gemeente de zogenaamde IBOR toets uitvoeren. IBOR staat voor "Instrumentarium Beheer Openbare Ruimte" en is een manier om het kwaliteitsniveau van het beheer systematisch in kaart te brengen. Op basis van de toets hoopt het buurtcomite duidelijke afspraken te kunnen maken over wat wel en wat niet gewenst is.

Bij de IBOR toets gaat een groep bewoners (7-15 mensen) samen op stap door de buurt om systematisch het huidige kwaliteitsniveau te bepalen van de verschillende aspecten van de openbare ruimte. Deze wordt hierbij onderverdeeld in

  • de verzorgingsgraad ("schoon"), waarbij het gaat om zaken zoals de hoeveelheid zwerfvuil, bladeren, onkruid, drijfvuil, graffiti en hondenpoep.
  • de technische staat ("heel"), met de technische of vakkundige eisen die gesteld worden aan straatmeubilair, groen, verharding/afwatering, watergangen, verlichting, kunstwerken en bouwkundige elementen en speelelementen.
  • de veiligheid ("veilig"), waarbij een onderscheid wordt gemaakt in fysieke en sociale veiligheid.

De verschillende kwaliteitsniveaus (hoog, basis en laag) zijn in een kwaliteitscatalogus beschreven inclusief de referentiebeelden (foto's van overeenkomstige situaties).

Een IBOR toets kost per keer circa 2 uur, inclusief korte uitleg, rondwandeling met aantekenformulier en nabespreking. Het buurtcomite wil in totaal twee IBOR wandelingen organiseren, een voor het westelijke deel van de Zeeheldenbuurt en een voor het oostelijke gedeelte.

De IBOR toets staat in open voor elke buurtbewoner die mee wil doen. Als je interesse hebt om mee te doen, kun je dit melden en/of meer informatie krijgen via info@ede-west.nl of telefonisch via 06-46054516 (Bert Alkemade).