12,5 jaar Wijkfeest Ede-Zuid op 13 juni

Ede - Het jaarlijkse wijkfeest viert haar 12,5 jarig bestaan op zaterdag 13 juni. Het thema is dit jaar “De wijk in beweging”. Ook dit jaar weer op het Nijverheidplein. 

Het wijkfeest voor kinderen van 2 t/m 12 jaar begint om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Er is een grote stormbaan, springkussen, skelterrace, kleutersport, pannakooi, mini-springkussen, 4 tenten met creatieve activiteiten, zoals bijvoorbeeld springtouw maken, schminken enzovoort. Voor de ouders is dit jaar een terras voor een drankje. Het volledige programma wordt huis-aan-huis verspreid.

Dit is een greep uit de vele activiteiten op deze dag. Alle kinderen krijgen gratis een spelenkaart en kunnen dan aan alle activiteiten meedoen.

Voor informatie kan contact worden opgenomen met buurthuis De Meerpaal, tel. 0318-630514

Hoe het allemaal begon?

Het begon ooit als een jaarlijkse afsluiting van het seizoen met een klein buurtfeest bij buurthuis De Meerpaal. Veel mensen uit de directe omgeving en uit de Poortlaan e.o. kennen het buurthuis als de ontmoetingsplek in de wijk. De Poortlaan werd compleet gerenoveerd en enkele jaren later volgde het gedeelte tussen de Kerkweg en de Doornlaan. En nu anno 2015 is ook de Uitvindersbuurt geheel vernieuwd. Ede (oud) Zuid is nu een mooie nieuwe wijk. Veel mensen verhuisden of kwamen terug in de prachtige nieuwe huizen.

Een wijk op drift

Door de vele verhuizingen verdwenen ook de hechte sociale banden van bewoners die geboren en getogen zijn in deze wijk. Om de binding met de wijk en sociale cohesie weer te versterken werd bedacht om van het buurtfeest een groot wijkfeest te maken. Het is een feest van alle wijkbewoners, jong en oud. Vele generaties hebben goede herinneringen aan het wijkfeest en de levendige wijk die Ede (oud) Zuid is. Een aantal jaren was het wijkfeest op verschillende locaties. Nu is het Nijverheidplein al weer een aantal jaren de vaste plek voor het wijkfeest.

Betrokken bewoners en organisaties

Basisschool De Zuiderpoort is vanaf het begin betrokken bij het wijkfeest. Elk jaar vormen De Meerpaal, basisscholen, peuterspeelzalen, Sportservice Ede, Welstede, Speeltuin De Zanderij en vrijwilligers uit de Hoogbouw, de werkgroep Samen leven, samen spelen. In de loop der jaren liep de belangstelling van volwassenen terug en is het wijkfeest anno 2015 meer op de kinderen en ouders gericht. Het wijkfeest brengt mensen met elkaar in contact. en past goed bij de participatiesamenleving, waarin iedereen mee kan doen.

De kracht van het wijkfeest zit in de samenwerking van verschillende organisaties die in de wijk actief zijn. Allen dragen hun steentje bij aan het wijkfeest voor de kinderen.

Op zaterdag 13 juni om 14:00 wordt het 12,5 jarig wijkfeest door wethouder Marije Eleveld en wijkregisseur Riëtte Zonnenberg nog eens extra onder de aandacht gebracht.