Lezing door André Hartgers: Ede een Veluws dorp in de 20e Eeuw

Woensdagavond 2 december 2015 kunt u een lezing met foto's bijwonen over Oud Ede met als titel “Rondom de Oude en Nieuwe Markt”. De lezing begint om 20.00 uur en wordt gegeven door André M.C. Hartgers.

Korte inhoud

We maken aan de hand van een groot aantal oude foto’s een tocht door en rondom het oude centrum van Ede.

We beginnen in de Grotestraat en kijken vanaf het hotel “Het Hof van Gelderland” (1926) naar de oude Markt van 1927. We verplaatsen ons in de richting van de Brouwerstraat (1964) en de Torenstraat (1904) en zien hoe deze er in het begin en het midden van de vorige eeuw uitzagen. Vervolgens gaan we, via de Telefoonweg (1895), het Maandereind (1887) en de Nw. Stationstraat (1920), met wat omwegen terug in de richting van de huidige markt (2007).

Tijdens de lezingen is te zien dat de Edese bevolking van aanpakken weet. In een periode van zo’n 100 jaar is er veel gebouwd, maar ook heel veel verdwenen.

De presentatie bestaat hoofdzakelijk uit oude (gedigitaliseerde) fotobeelden. Het wordt beslist geen statische vertoning. Als u dat wilt kunt direct reageren op wat er te zien is. Spontaan opborrelende herinneringen of anekdotes kunnen tijdens de presentatie verteld worden. Dit alles maakt dat de presentatie in een ongedwongen sfeer kan verlopen. Omdat elke presentatie door leesbare tekst wordt ondersteund is ze ook erg geschikt voor mensen die wat minder goed kunnen horen.

Er is rekening gehouden met een tussentijdse pauze.

  • Organisatie: Buurtcomite Zeeheldenbuurt
  • Plaats: Eigen Gebouw Bettekamp 29
  • Aanvang: 20.00u
  • Er zijn geen kosten aan verbonden