Ede gaat in versneld tempo bomen vervangen

In Ede staan ongeveer 54.000 bomen langs lanen, in bermen, gras of beplanting. Ongeveer 16.000 van die bomen staan in verharde oppervlaktes, en dan met name in trottoirs. Deze bomen zijn vaak in de periode van 1960 tot 1980 geplant en hebben inmiddels een behoorlijke omvang en wortelstelsel ontwikkeld. Dit levert steeds vaker overlast op en maakt extra onderhoud nodig. Zo drukken de wortels het trottoir op en maken ze scheuren en hobbels in fietspaden. Soms is met het gewone onderhoud geen veilige situatie te bereiken. De tegels blijven ongelijk liggen of er moeten zo veel wortels worden weggekapt dat de boom bij een storm kan omwaaien. Bovendien wordt de gezondheid van de boom dan sterk aangetast. Op zo'n moment moet een oplossing worden gezocht. Het gebruikelijke vervangingstempo staat op 100 tot 150 bomen per jaar. De problemen zijn echter zo groot dat het nodig is het tempo op te voeren met 150 tot 200 extra bomen.

Maatwerk
De oplossingen zijn vaak maatwerk, zowel wat betreft de communicatie als de vervanging. Het vervangen van bomen ligt meestal gevoelig. De meningen van mensen zijn vaak sterk verdeeld. Waar problemen zijn, worden daarom per straat de belanghebbenden benaderd. Na verwerking van de reacties maakt de gemeente een definitief plan dat aan belanghebbenden wordt voorgelegd en op basis waarvan eventueel een kapvergunning kan worden aangevraagd.

Problemen voorkomen
Bij het vervangen van de bomen staat voorop dat de nieuwe exemplaren zowel bovengronds als ondergronds voldoende ruimte moeten krijgen. Zo worden problemen in de toekomst voorkomen. Zoveel ruimte is echter niet altijd beschikbaar op dezelfde plek. Dat kan er toe leiden dat er minder bomen terugkomen. Deze zijn dan wel van een betere kwaliteit en krijgen ook meer ruimte om door te groeien.