Lezing geschiedenis van de ontginning van de Veluwe

 Woensdagavond 20 november verzorgt Prof. dr. Leendert Louwe Kooijmans in Ede een lezing over het ontstaan en de prehistorische ontginning van de Veluwe. De lezing is in Historisch Museum Ede, Museumplein 7, Ede en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegangprijs: € 5,- , inclusief koffie/thee. Leendert Louwe Kooijmans is emeritus hoogleraar Prehistorie aan de Universiteit Leiden en lid van de Adviesraad van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De lezing is georganiseerd in samenwerking met de Vereniging Oud Ede.

Kooijmans is een gerenommeerd historicus en werkte mee aan standaardwerken als Nederlandse geschiedenis en Nederland in de prehistorie, in januari ’14 verschijnt zijn boek Jagers en ijstijden. Voor informatie en reserveren plaatsen, tel.  0318 619554.

 

Ontstaan en prehistorische ontginning van de Veluwe

Voor Nederlandse begrippen is de Veluwe een oud en bijzonder landschap. Het gebied heeft zijn hoofdvorm zo’n 200.000 jaar geleden gekregen, als gevolg van de opstuwing van nog oudere rivierafzettingen door de machtige gletsjers van de voorlaatste ijstijd. Na een ‘korte’ warme periode was de laatste ijstijd vervolgens het toneel van grootschalige verstuiving en erosie. Al met al is het nu een hoog en droog heuvelland, dat in de oude tijden maar schaars bewoond lijkt te zijn geweest.

Na de ijstijd raakt de hele Veluwe begroeid met bos. Jagers vestigden zich vooral langs de randen, die het rijkst aan wild zullen zijn geweest. Vervolgens richten we ons op de eerste, prehistorische boeren, die met hun vuurstenen bijlen in de loop der eeuwen die bossen hebben opengelegd en geleidelijk aan het land hebben ingericht. Waar zijn zij begonnen en wat weten we van hen speciaal uit de omgeving van Ede? Het gaat vooral om toevalsvondsten, zoals de honderden vuurstenen pijlspitsen die in de stuifzanden werden verzameld, en om graven, met name de grafheuvels en de urnenvelden. Maar uit het eind van de prehistorie, uit de ijzertijd, kennen we ook een nederzetting met akkeraanleg en de aftekening van huizen op de Vijfsprong bij Lunteren.  

De lezing is georganiseerd in aansluiting op de tentoonstelling ‘100.000 uur archeologie – verzamelen op de Veluwe’. Deze tentoonstelling die is samengesteld in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is nog t/m 19 januari 2014 in Ede te zien, www.historischmuseumede.nl