Inloggen geregistreerde gebruikers

Wie is online

Er zijn momenteel 0 gebruikers online.

U bent hier

Thema avond Inbraakpreventie op 23 juni 2009

In buurtcentrum De Kolk was een goed bezochte avond over inbraak preventie. Als eerste vertelde meneer Koek van zonweringsbedrijf over de veelzijdige effectiviteit van professioneel geadviseerde en geïnstalleerde rolluiken. Behalve dat ze werken als inbraakpreventie, belichte hij de extra voordelen: temperatuurregulerend in zomer en winter en dus energiebesparend. Effectieve verduistering in de vroege avond en vroege ochtend en de geluidswerende effecten van het speciaal geprepareerde materiaal. De effecten voor inbraakpreventie werden duidelijk geïllustreerd door uitleg over de installatie en de werking van de verschillende types rolluiken. Als extra bijzonderheid kregen we voorbeelden van verschillende materialen en kleuren. Na een korte pauze werden we geconfronteerd met de inbraakgevoeligheid van onze wijk, maar vooral waarom onze wijk uitnodigend is voor inbrekers. 

Evert Jansen begon met een beschrijving hoe hij 2 uur lang opvallend verdacht door de wijk had gelopen: Hij had in tuinen en achtertuinen gestaan en had uiterst geïnteresseerd de woningen in de wijk bekeken, tussen 17.00 en 19.00 uur, zonder dat er 1 enkel telefoontje bij de meldkamer van de politie was binnengekomen.

evert in actieMisschien nog opmerkelijker was dat niemand hem, zelfs met een simpel goedemiddag meneer, had aangesproken.

Hij benadrukte het belang van simpele sociale controle: het opmerken en melden van bijzonder en verdacht gedrag, niet om de politie met loeiende sirenes te laten komen, maar om een signalement en beschrijving van het verdachte gedrag bekend te laten zijn bij de politie, het normaal aanspreken van mensen zodat die zich gezien weten.

 Evert Jansen 2Daarna illustreerde hij de meest onbenullige feiten die hij was tegen gekomen, openstaande raampjes met een kliko om daar gemakkelijk bij te kunnen. Waardevolle artikelen in volzicht vanaf de stoep of de voortuin, voordeur, openstaande achterdeuren, post van dagen in openzicht achter voordeuren. Zelfs briefjes op de voordeur wanneer men weer thuis zou zijn. Evert JansenHet was voor een eenvoudige toehoorder als ikzelf redelijk ontnuchterend: Hoe echt simpele zaken in je eigen gedrag je huis en buurt aantrekkelijk maken voor inbrekers. Natuurlijk vertelde hij ook over de zinvolheid van deugdelijk hang en sluitwerk, maar hij liet zien dat we allemaal afwegingen maken waar we onze aandacht en ons geld voor in willen zetten (wel voor een plasma tv en niet voor een gelijke investering in goed en simpel hang- en sluitwerk, om die plasma tv uit handen van de meest normale inbrekers te houden), wel voor privacy maar niet voor een gevoel van veiligheid..De firma Elbertsen en Jansen had voor deze avond een selectie hang- en sluitwerk verzorgd, die door Evert werden gebruikt om de effectiviteit ervan aan te geven: Het loont voor een dief letterlijk de moeite niet om veel tijd te investeren in het openbreken of forceren van goed beveiligde woningen terwijl hij bij de buren zonder problemen naar binnen kan lopen. Hij hield ons een spiegel voor hoe wij met onze eigen verantwoordelijkheden omgaan en welke gevolgen dat heeft voor mensen die slechte ideeën hebben: De gelegenheid maakt de dief. Gelukkig was het duidelijk dat deze spiegel ons werd voorgehouden door een man die, op opvallend eerlijke, openhartige en toch ook komische wijze deze spiegel liefdevol ophield: Evert zei dat hij deze voorlichting gaf vanuit zijn hart, om een beetje te compenseren voor het leed dat hij mensen als crimineel in het verleden had bezorgt.Het was een verademing om de menselijke kant van een ex-inbreker te zien, maar ook confronterend hoe wij eigenlijk criminelen in spe uitnodigen om actief te worden. De avond werd voluit gesteund door het wijkteam van Ede-West dat aanwezig was in de personen van de wijkagent Willem Bekken, de wijkbeheerder Paul Zoeteman en de buurtopbouwwerker Jos Berntsen. Voor nadere informatie over de voorlichting van Evert Jansen kunt u contact opnemen met Margreet van den Berg of kijken op de internetpagina van de stichting preventie en veiligheid.    

Meer foto's zie je op album inbraakpreventie

 

 

Alert zijn is het gevoel van het moment uitdrukken in handelen.
Bert Alkemade